Tanulás Magyarországon

 

Határon túli magyarok

A határon túli magyarok magyarországi és anyaországi magyar nyelvű képzéseire speciális szabályok vonatkoznak, különféle támogatások vehetők igénybe. A szabályokról, támogatásokról, képzési lehetőségekről internetes információs rendszerekből is lehet tájékozódni.


Képesítések elismertetése, megfeleltetések

A Magyarországon szerzett szakképesítést, iskolai vagy egyetemi végzettséget egyes esetekben automatikusan, más esetekben meghatározott szabályok alapján fogadják el hazatérés után. Hasonlóan fontos tudni, hogy a magyarországi tanuláshoz szükséges iskolai vagy szakmai végzettséget is megfelelő módon igazolni vagy elismertetni kell.

A magyarországi továbbtanulásnál az oktatási intézmény dönti el, hogy elfogadja-e a külföldi végzettséget. Ez az elismerési forma azonban továbbtanuláson kívül egyéb jogokat (pl. munkavállalás szempontjából) nem biztosít.

A Magyarországon és más Európai Uniós tagállamban szerzett orvos, fogorvos, állatorvos, ápolónő, gyógyszerész, szülésznő és építész, valamint az ügyvédi végzettség esetében a többi uniós országban az elismerés és felhasználhatóság automatikus.

A szabályozott - megfelelő végzettséghez kötött - szakmák csak egy külön kérvényezési (elismerési) procedúra után alkalmazhatók külföldön. Ennek során tanulmányainkat összevetik az adott ország képzésével, és ha lényeges eltérést találnak, akkor akár továbbképzést, akár különbözeti vizsga tételét is előírhatják.

A többi szakmánál a honosítási eljárás az adott ország belső szabályai szerint történik. A külföldi szakmai végzettség magyarországi elismeréséért a Magyar Ekvivalencia és Információs Központhoz kell fordulni. Az elismertetéssel kapcsolatos szabályok megtalálhatók a szervezet honlapján. Hasonló szervezetek intézik a Magyarországon megszerzett végzettségek honosítását a többi országban. Sok országgal született olyan megállapodás, ami a megszerzett iskolai végzettségek megfeleltetéséről rendelkezik. Ezek biztosítják, hogy a megszerzett érettségit vagy egyéb iskolai végzettséget Magyarországon, illetve az adott országban az ott létező hasonló szintű képesítésnek fogadják el.

Az egyetemi végzettség magyarországi elismerésének szabályait az Oktatási Minisztérium honlapján, a nemzetközi szabályozást a Naric információs rendszer nemzeti honlapjain lehet megtalálni.


Hasznos linkek

Tájékoztató határon túli magyarok számára
Tájékoztató határon túli magyar felvételizők számára
Tájékoztató a külföldön szerzett középiskolai bizonyítványok elismeréséről
Országos Felsőoktatási Információs Központ
Magyar Akkreditációs Bizottság
Enic-Naric.net - National Academic Recognition Information Centres
Határon Túli Magyarok Hivatala
Agora irodák
A Balassi Bálint Intézet által ismertetett ösztöndíjak
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Tanfolyami és Nemzetközi Oktatási Központ
Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem - nemzetközi kapcsolatok