Cím Embercsempészet Magyarországon
Közreműködő intézmények Panta Rhei Társadalomkutató Bt., Budapest
Finanszírozó Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM)
Kutatás ideje 1997 - 1999
Kutatásvezető Juhász Judit
Kutatók Bácskai Andrea, Jurij Gmitra, Iván Gabriel, Milena Minkova, Nyíri Pál, Isabell Ramond, Szaitz Mariann
Leírás A kutatás célja, hogy átfogó képet adjon a Magyarországot érintő embercsempészetről és emberkereskedelemről. Rendelkezésre álló statisztikai adatok, kutatási eredmények, a témát érintő sajtó elemzése, valamint különféle állami intézmények, civil szervezetek képviselőinek, és az érintett migránsok és embercsempészek tapasztalatai alapján leírja az embercsempészet jellemzőit, főbb típusait.
A vizsgálat választ keres arra is, hogyan hat az embercsempészet és emberkereskedelem a migrációs mozgásokra, mekkora az embercsempészet nagyságrendje és kiket érint, mik az embercsempész szervezetek működési elvei. Képet kíván adni a csempészett migránsokról, az emberkereskedelem áldozatairól, leírja személyes, demográfiai jellemzőiket, illetve hogy miért vették igénybe a kereskedők szolgáltatásait. A tanulmány kitér az embercsempészet, emberkereskedelem és más bűncselekmények kapcsolatára, s arra, hogy hogyan szerveződik az embercsempész és emberkereskedelem üzlet.
Kutatási jelentés Migrant trafficking and human smuggling in Hungary (Angol)
Publikáció Migrant trafficking and human smuggling in Hungary. In: Migrant trafficking and human smuggling in Europe - A Review of the Evidence with Case Studies from Hungary, Poland and Ukraine.
Laczko, Thompson eds. IOM, 2000. pp 167-232. (rövidített változat)